Adreswijziging afgifte monsters / pakjes: Tartustraat 1 B (i.p.v. Keulenstraat 19a)

Kringloop van toxinen

Een kringloop van ellende

Indien bodemprocessen en bodemmicrobiologie te wensen overlaten, krijgen schadelijke schimmels en schadelijke bacteriën ruimte. 
Zij groeien op het gewas en zitten in aanklevende grond van ruwvoeders. In de kuil of baal kunnen zij groeien en komen daardoor in het voergootmengsel terecht, hier kunnen ze snel uitbreiden.
De schimmels en bacteriën verstoren de pensvertering en de meest schadelijke groeien door in het spijsverteringskanaal.
Uiteindelijk is er een sterk besmette mest welke op het land wordt verspreid.
Zo lijkt de vicieuze cirkel rond... 
Toch nog niet helemaal: want u als veehouder kunt op den duur ook (long)klachten krijgen door rondzwevende sporen.... met name rond het beheer van voeders en strooisels.

Bodemverbetering begint met het nagaan of deze bodemprocessen wel goed verlopen. Daarvoor is bijvoorbeeld onze bodemanalyse B geschikt voor (zie onze analyselijst). Na de te nemen maatregelen kan het nog jaren duren voordat de grond echt is verbeterd.

De kortste klap wordt dan ook gemaakt rond het dier, door analyse van het voergootmengsel tezamen met een vers mest (feces) monster, kan aan de hand van een gepast advies direct worden ingegrepen.  Hierna de weg omhoog in de regel maar enkele werken duurt. 
De samenstelling van de mest zal verbeteren, waardoor ook in de bodem effect mag worden verwacht.

Korte achtergrond bodemmicrobiologie (zie ook onze andere bodemleven artikelen)
In de bodem woont een buitengewoon aantal bacteriën, gisten, actinomyceten, schimmels en vele soorten microscopische bodemdiertjes. Een combinatie van foutieve bemesting, bodemverdichting en niet optimale bodemprofielen veroorzaakt op den duur scheefgroei tussen soorten organismen. Sommige gaan overheersen waardoor andere verdrukt worden.

  • Zo kunnen er te weinig onschadelijke bodemschimmels ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat er simpelweg meer ruimte is voor schadelijke schimmels.
  • De bodemprocessen vergen te veel zuurstof, hierdoor wordt de beworteling beperkt en ook de opname van voedingsstoffen. Maar ook schadelijke bacteriën, zoals onwenselijke Clostridia en Fusobacterium voelen zich er meer thuis.

Voor aanpak direct rond het dier lees meer>>

Voor verdere informatie over de Koch - Eurolab analyses: bekijk hier de uitgebreide analyselijst

 

Laatst gewijzigd: 21/02/2018
Koch - Eurolab
Tartustraat 1B
7418 GX DEVENTER
0570-502010
info@eurolab.nl
Sitemap
Contactformulier
© Copyright 1997-2021, Koch - Eurolab